Pochod Priateľov Zeme za stiahnutie jadrových zbraní z Európy

19.07.2005 Celý región

19. 7. 2005 – Krátko pred 60. výročím zhodenia atómových bômb na japonské mestá Hirošima a Nagasaki schválil belgický parlament rezolúciu o jadrovom od...
19. 7. 2005 – Krátko pred 60. výročím zhodenia atómových bômb na japonské mestá Hirošima a Nagasaki schválil belgický parlament rezolúciu o jadrovom odzbrojení a nešírení. Rezolúcia žiada stiahnutie amerických jadrových zbraní z Európy.

Už v apríli sa za takýto krok postavil belgický senát. Odhaduje sa, že na amerických základniach v Belgicku, Nemecku, Veľkej Británii, Taliansku, Holandsku a Turecku je rozmiestnených 480 jadrových zbraní. Toto množstvo prevyšuje zásoby jadrových zbraní celej Číny. Od prvého testu v roku 1945 bolo detonovaných 2053 jadrových bômb. Zoznam osôb, ktoré zomreli v dôsledku zhodenia atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki, obsahuje 237 062 mien.

Priatelia Zeme upozorňujú, že jadrové zbrane nedokážu rozlišovať medzi civilistami a vojenskými cieľmi a ich použitie vedie k porušovaniu medzinárodného práva. V správe z roku 1987 Svetová komisia pre životné prostredie a rozvoj konštatuje, že prípadná jadrová vojna urobí všetky ostatné hrozby nepodstatnými. Bombardovanie miest Hirošima a Nagasaki naštartovalo globálne preteky v jadrovom zbrojení, s obrovským vplyvom na životné prostredie. Ťažba a obohacovanie uránu, skladovanie vysokoaktívneho odpadu a testovanie jadrových zbraní sa stali nočnou morou pre stovky miliónov obyvateľov planéty.

Švédsky medzinárodný inštitút pre mierový výskum (SIPRI) odhaduje, že na svete v súčasnosti existuje 13 470 funkčných jadrových hlavíc. Ich svetový arzenál sa tak spolu s neaktívnymi hlavicami počíta na 27 600.

Primátor Hirošimy Akiba Tadatoši v súvislosti so zbraňami hromadného ničenia upozorňuje na existenciu dvojitých štandardov. „ Samozrejme, že odsudzujeme existenciu jadrových zbraní v Severnej Kórei, Iráne a Iraku. Prečo by sme ich ale mali tolerovať v Belgicku, Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Holandsku, Turecku alebo kdekoľvek inde? “

V snahe upozorniť členské štáty NATO na potrebu prijať zmluvu o globálnom zákaze jadrových zbraní budú od 26. júla z belgického Ypres putovať účastníci mierového pochodu, ktorý organizujú flámski Priatelia Zeme a hirošimský primátor Akiba Tadatoši. Pochod skončí 9. augusta v severobelgickojm Kleine Brogel, kde sa nachádza základňa NATO s jadrovými zbraňami.

Mierový pochod podporuje takmer polovica belgických primátorov a starostov, ktorí sa pridali k Vízii 2020 iniciovanej primátorom Tadatošim a vytvorili sieť Primátori za mier. Slovenským členom siete sú Košice, zo susedných Čiech sa do nej zapojili Lidice a Náchod. Vízia volá po odstránení jadrových zbraní do roku 2020. „ Verím, že sa k nám pridá čo najviac ľudí a vyjadrí tak solidaritu s tými, ktorí prežili zhodenie atómových bômb. Naše želanie je prosté: Už žiadna Hirošima ani Nagasaki, “ napísal v liste flámskym Priateľom Zeme Akiba Tadatoši. Medzi účastníkmi bude aj Jošio Stato, ktorý prežil bombardovanie Hirošimy. 6. augusta 1645 sa nachádzal jeden kilometer od tzv. bodu nula. Jediná zhodená atómová bomba vtedy zabila 140-tisíc ľudí.

Viac informácií:
Záujemcovia o účasť na mierovom pochode sa môžu zaregistrovať na stránke flámskych Priateľov Zeme: http://www.motherearth.org/walk/index_en.php
Denná etapa mierového pochodu bude mať v priemere 25 kilometrov. Preprava batožiny účastníkov a strava budú zabezpečené.

Priatelia Zeme sú najväčšou federáciou environmentálnych organizácii na svete. Ich poslaním je ochrana životného prostredia, presadzovanie trvalo udržateľného rozvoja a podpora sociálnej spravodlivosti.
Priatelia Zeme * Ponická Huta 65 * 976 33 Poniky * tel. /fax: 048 4193324 * http://www.priateliazeme.sk
 

Vyberte región